STI FertőzésekTrichomonas vaginalis

A fertőzést a flagelláták közé tartozó egysejtű ostoros parazita, a Trichomonas vaginalis okozza. Szexuális érintkezés útján átvihető betegség, ritkán más módon is terjedhet, pl. közös fürdőzés, nedves törölköző. A T. vaginalis kimondottan az urogenitális traktus parazitája. Fő megtelepedési helye a vagina és a prosztata.

Nőknél a jellegzetes klinikai tünetek a hüvelyi folyás, fájdalmas vizeletürítés, alhasi fájdalmak, de a fertőzés tünetmentes is lehet. A férfiak fertőzése általában tünetmentes. Megnyilvánuló tünetek esetén a húgycső-, illetve prosztatagyulladás jellemző.

A hüvely-, húgycső-, vagy prosztataváladékból a kórokozó azonosítása rutindiagnosztika során festet kenet vizsgálatával történik, továbbá a Trichomonas DNS PCR reakcióval is kimutatható, ami a mai gyakorlatban használt legérzékenyebb módszer a Trichomonas fertőzés diagnosztikájában.

Terápiásan a metronidazol alkalmazandó, egyidejűleg a szexuális partnert is kezelni kell. Terheseknél a metronidazol kezelés az első trimeszterben ellenjavalt, tünetek esetén inkább meg kell várni a második trimeszter kezdetét a terápia megkezdésével.