+36 1 755 5133
Vascular Diagnostics STI Szűrőállomás

Molekuláris STI vizsgálatokMajomhimlő PCR

20 000 Ft

20 000 Ft/4 minta  (5000 Ft/minta)

(a korrekt diagnózishoz 4 anatómiai helyről szükséges mintát venni)

Eredmény 3 munkanapon belül!

Időpontfoglalás
Vizsgálatunk a mintavételi díjat tartalmazza.
Mintavételi díjak megtekintése
Bővebben: Tájékoztatás a vizsgálatokról.

Leírás

A majomhimlő eredetileg állatról emberre terjedő fertőzés (zoonózis), mely 2022 májusáig Nyugat- és Közép-Afrikában cirkulált, továbbá időnként Afrikából behurcolt, sporadikus esetet jelentettek. 2022 májusától kezdődően megszaporodtak az afrikai utazáshoz nem köthető, főként szexuális úton, emberről emberre terjedő fertőzések szerte a világon, ami miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022 júliusában globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A majomhimlő fertőzött állat harapásával terjed emberre, emberről emberre történő átvitel szoros kontaktus során lehetséges: cseppfertőzéssel, testváladékokkal, a bőrelváltozással történt szoros kontaktus által, illetve a fertőző hólyagbennékkel/testváladékokkal kontaminált tárgyak közvetítésével. A 2022. évi járvány során a legjellemzőbb átviteli mód a szexuális kontaktus.  A fertőzés vonatkozásában rizikócsoportnak számít az MSM (homo-/biszexuális férfi) populáció.

A lappangási idő 5-21 nap, jellemző tünetek a fejfájás, izomfájdalom, hátfájdalom, láz, hidegrázás, nyirokcsomó megnagyobbodás, hólyagos bőrelváltozás – mely szexuális kontaktus esetén tipikusan az anogenitális régióban jelentkezik. A klinikai tünetek általában enyhék, a legtöbb beteg néhány hét alatt gyógyul, de előfordultak már súlyos idegrendszeri szövődménnyel és halállal végződő esetek is. A fertőzés terjedésének megelőzése céljából a majomhimlő fertőzötteknek a teljes gyógyulásig el kell különítenie magát, kerülni kell a kontaktust az immunkompromittált személyekkel és háziállatokkal. A majomhimlő fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknek 21 napig figyelniük kell a tünetek megjelenését, tartózkodniuk kell a szextől és a szoros kontaktustól, illetve a háziállatokkal való kapcsolattól.

Diagnosztika: a majomhimlő diagnózisa PCR vizsgálattal történik, a szexuális úton átvitt fertőzés korrekt diagnózisához legalább a következő 4 anatómiai helyről vett minta vizsgálata szükséges: torok, húgycső/hüvely, végbél, hólyagos bőrelváltozás (különböző stádiumban lévő hólyagok vizsgálata ajánlott). Javasolt továbbá vizelet és teljes vér/szérum, férfiak esetében ejakulátum vizsgálata is. A Vascular Diagnostics Laboratóriumában PCR vizsgálattal pozitív eredményt adó minták továbbításra kerülnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) referencia laboratóriumába további megerősítő molekuláris vizsgálatok céljából.

A vizsgálat díja 5000 Ft/minta (20000 Ft/4 minta)