+36 1 755 5133
Vascular Diagnostics STI Szűrőállomás

Tájékoztatás a vizsgálatokról

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Tájékoztatás a vizsgálatokról

A laboratóriumi vizsgálatokról

A laboratóriumi vizsgálatok nélkülözhetetlenek a betegségek kizárása, feltárása, és a nyomon követése szempontjából. A vérvétel feltérképezheti a szervezet aktuális állapotát, döntő segítséget nyújt a kezelő orvosnak a diagnózis felállításában.
Napjainkban amikor a prevencióra nagy hangsúlyt kell fektetni, -a kötelező szűrővizsgálatok mellett- a vérvétel lehetőséget ad a betegségek korai felismerésére és a kezelésük időbeni elkezdésére.

A Vérvétel szükségességéről

1. A szűrővizsgálatok segítségével a még lappangó, kezdetleges kóros folyamatokra is fény derülhet, mely a kezelés eredményességét növelheti. Az alábbi esetekben érdemes, illetve ajánlatos a vérvétel, vagy egyéb laborvizsgálat:
– Amennyiben az orvos küldi Lehetséges, hogy a rendszeres vérvétel elkerülésével is megoldható lesz a folyamatos vérvizsgálat?
– Terápia/ kezelés monitorozása
– Orvosi beutaló nélkül, panasz/tünet esetén
– Bizonyos életkor felett
– Egyéb rizikófaktorok esetén
– Évenkénti ellenőrzés, panasz/tünet nélkül

A vizsgálatok kiválasztásáról

Ön kérheti az elvégzendő vizsgálatokat a kezelő orvosa javaslatára, de orvosi javaslat nélkül is elvégezzük a kért vizsgálatokat, amelyeket kiválaszthat a honlapon található árlista segítségével otthonában.
Mintavétel napján a vérvételi ponton további vizsgálatok kiválasztására is lesz lehetősége, melyben kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.
Választásának megkönnyítése érdekében vizsgálati csomagokat állítottunk össze, melyből igényei szerint rendelhet.

Az éhgyomri vérvételről

A vizsgálatok többségéhez éhgyomor szükséges.
A vérvételre általában a reggel 7 és 9 óra közötti időtartam a legalkalmasabb.
Az éhgyomorra történő vérvétel azt jelenti, hogy előtte 10-12 órán keresztül nem eszik a vérvételre jelentkező páciens. A mintavétel napját megelőző este kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket, könnyű vacsora fogyasztása javasolt csak.
A tartós éhezés is kerülendő, mert az éhezés számos vizsgálati eredmény változását okozhatja.
A következő vizsgálatok éhgyomri mintavételt igényelnek:

● alkalikus foszfatáz,
● koleszterinek, triglicerid,
● glükóz, illetve cukorterheléses vizsgálat,
● vas,
● összfehérje, albumin,
● húgysav,
● inzulin,
● kálium,
● kortizol

Amennyiben valamilyen okból mégsem tartható be az éhgyomri vérvétel, akkor is célszerű úgy időzíteni az utolsó étkezést, hogy az 6 órával megelőzze a mintavételt, és az is csak könnyű, alacsony kalóriatartalmú étel elfogyasztása lehet.

A vérvétel eredményét befolyásoló tényezők

Az alkoholfogyasztástól a vérvételt megelőző 24 órán belül tartózkodni célszerű, mert hatására egyes vizsgálatok értéke változhat.
A dohányzás is befolyásolhatja egyes paraméterek szintjét (CEA), így ez is kerülendő.
A koffeintartalmú italok (kávé, tea) fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek egyes szervek (vese, máj, gyomor) működését befolyásolják.
A gyógyszerek közül több hatással van az anyagcserére, a szervek működésére és zavarólag hathatnak a mérendő paraméterre, ezért ezek bevétele csak a vérvétel után javasolt.
Mintavétel utánra hagyhatók azoknak a gyógyszereknek a bevétele, amelyek elhagyása nem jár egészségügyi kockázattal.
A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetőek, beleértve pl. a szív- és érrendszeri betegségekre vagy pajzsmirigyproblémákra alkalmazottak, mivel ezek szerves részét képezik a beteg mindennapos életének. Ezekben az esetekben a páciens nyugodtan beveheti tablettáit a szokásos módon, hacsak a gyógyszer szedését elrendelő kezelőorvos nem rendelkezik másként.
Fizikai megterhelés – ami lehet egy intenzív edzés vagy egy megerőltető fizika munka a vérvételt megelőző napon – az egyes vizsgálatok eredményét (pl. LDH, GOT, CK) megváltoztatja, ezért kerülni kell.
A menstruáció érdemi változást nem okoz a vizsgálati eredményekben, de bizonyos vizsgálatok kivételt képeznek:
A CA125 és HE4 tumormarkerek értékét, a belőlük számolt ROMA-score-t is befolyásolhatja a menstruáció, emelkedett értékeket okozva. Így ezek vizsgálatát nem tanácsos a menstruáció alatt igénybe venni.
A vizelet-, székletvizsgálatot is érdemes a havi vérzéstől eltérő napokon végeztetni, merthogy megtévesztő eredményt okozhat a mintában talált vér.
Megjegyzendő, hogy nagyobb mérvű vérveszteség a hematológiai vizsgálatok (vérkép) értékeiben csökkenést okozhat, azonban ez nem mindig jelenik meg láthatóan az eredményekben.
Vannak olyanok Így pl. a női nemi hormonok (ösztradiol, progeszteron, FSH, LH) esetén, melyek meghatározását a menstruációs ciklus bizonyos napjain szokás elvégezni, a kezelőorvos döntése alapján. Tehát más értéket kapunk akár a menstruáció napjaiban, mint a ciklus egyéb időszakában.

A vérvételt megkönnyítő tényezők

A vérvételt megelőző nap bőséges folyadék fogyasszon.
A mintavétel előtt fél órával szintén igyon, lehetőleg vizet (cukros, szénsavas italok kerülendők), hiszen a kiszáradt, szomjazó szervezetben a vér besűrűsödik ami nehezíti a vérvételt.
A vizsgálat előtt sétáljon, mozogjon egy kicsit (természetesen csak mértékkel).
Amennyiben száraz a bőre kenje be napi 3-4 alkalommal, ez csökkenti a szúráskor érzett fájdalmat.
A vérkeringés fokozására a hideg kezeket melegítse a vérvétel előtt és lógassa a teste mellett, ez szintén véráramlás elősegítéseként.

A vérvétel

A vérvétel nyugodt, kellemes környezetben történik. Képzett, több éves tapasztalattal rendelkező egészségügyi asszisztensek által. A megbeszélt időpontban fogadják a pácienseket, így nincs szükség várakozásra, és sorban állásra. Amennyiben hajlamos a szédülésre, ájulásra nyugodtan jelezze kollégánknak, aki segíteni Önnek, mivel a vérvétel történhet fekvő testhelyzetben is. Általában a könyökhajlat vénájából vesznek vért. Szúrás szempontjából itt helyezkednek el a legkedvezőbben a vénák, valamint itt a legkisebb a fájdalom. Előfordulhat, hogy ez a véna nehezen található, vagy túl gyenge, ilyenkor a kézfejből vagy egyéb területről is történhet a vér levétele. A véna könnyebb megtalálását a felkar elszorítása, valamint a leszorított kéz ökölbe szorítása segíti. A bőr felületét alkohollal letisztítják és következik a szúrás egyszer használatos tűvel. A vérvétel enyhe csípés-szerű érzéssel jár, és csak pár percig tart.

Vérvétel után

A beavatkozás után a kolléganő a szúrás helyére steril tampont helyez, amit 5 percig szorítani kell, akkor is, ha ragasztással lett rögzítve a tampon. A szorítás megakadályozza a bőr alatti duzzanat, vérömleny kialakulását (lilás-kék elváltozás). A vérvétel után mindig nyújtott helyzetben legyen a kar, addig amíg a vérzés teljesen megszűnik.

Vérvételi eredmény

A vérvételi eredmény a vizsgálatok többségénél általában 24 órán belül érkezik meg az Ön által megadott e-mail címre. Azok az vizsgálatok, amelyek elvégzése több napot vesz igénybe, az árlistában megadott határidőig fog kiküldésre kerülni.

Mintavételi díjak

Vizsgálat Ár
Vérvétel 2 000 Ft
2 pontos cukorterhelés 3 000 Ft
3 pontos cukorterhelés 4 000 Ft
4 pontos cukorterhelés 4 500 Ft
5 pontos cukorterhelés 5 000 Ft
bt_bb_section_top_section_coverage_image