+36 1 755 5133
Vascular Diagnostics STI Szűrőállomás
Szűrővizsgálatok:

A szűrés alapvetően tünet- és panaszmentes személyek rendszeres vizsgálatát jelenti, amit abból a célból végeznek, hogy a még rejtett betegségeket felfedezzék. Ennek célja, hogy elkerüljék a szövődmények kialakulását, illetve megakadályozzák a fertőzések további terjedését. A szűrővizsgálatok célszemélyei általában az egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek. A vizsgálatra jelentkezők másik csoportja, akik valamilyen STI fertőzésre utaló tünettel, vagy tünetegyüttessel rendelkeznek, illetőleg korábbi partnere/partnerei közül került valaki kiszűrésre. Ha a klinikai tünetek már kialakultak, célzott diagnosztikus vizsgálatokat lehet elvégezni, amelyet minden esetben megelőz egy kockázatfelmérő tanácsadás.

Nagyon sokan azért nem mennek el szűrésre, mert félnek szembesülni egy esetleges rossz hírrel, illetve szeretnék elkerülni a bizonytalanságban töltött időt, amíg várnak a vizsgálat eredményére. A pozitív eredményt sokan tévesen egyből súlyos betegségnek fogják fel, illetve végzetesnek tűnő, kezelhetetlen szövődményeket vizualizálnak.

Ilyen esetben a legfontosabb, hogy tudatosítsuk a kliensben, hogy minden esetben vannak kezelési lehetőségek, a biztos pozitív eredmény ismerete pedig mindig célravezetőbb, mint a lelki labilitást okozó bizonytalanság. Ezek a félelmek kárára lehetnek a mindennapi életben, negatív hatása lehet a párkapcsolatokra is.

Gyorstesztek:

Egyes szexuális úton terjedő fertőzések vérből történő kimutatására immunkromatográfiás elven alapuló gyorsteszteket alkalmazhatunk, melyek érzékenysége és specificitása megközelíti az ELISA típusú teszteket. Előnyük, hogy 15-20 percen belül eredményt adnak, speciális laboratóriumi háttér nélkül is kivitelezhetők és ujjbegyből vett vérrel is elvégezhetők.

A szűrő jellegű tesztek – mint általában a szűrővizsgálatok – elsősorban arra alkalmasak, hogy nagyobb mennyiségben, viszonylag gyorsan, pontosan és lehetőleg nem túl nagy költséggel kiszűrjék, hogy a vizsgált személyek közül kinél lenne szükséges egy alaposabb, további vizsgálat.

Minden kétes/reaktív gyorsteszt eredmény esetén további megerősítő vizsgálatok elvégzése szükséges, melyek szűrőállomásunkon is rendelkezésre állnak.

Összességében elmondható, hogy egy gyorsteszt által adott negatív eredmény nagy pontossággal zárja ki a fertőzés lehetőségét az ablakperióduson kívül. A tesztek túlérzékenysége miatt az úgynevezett álnegatív eredmény kizárt, az ablakperiódus letelte után elvégzett negatív gyorsteszt eredménye megbízhatónak tekinthető.

Szerológiai (ellenanyag-vizsgálati) tesztek:

Laboratóriumi vérvizsgálatot végzünk abban az esetben, ha valamilyen okból gyorsteszteket nem végezhetünk. Ez természetesen csak a vérből kimutatható ellenanyagok esetén lehetséges, az egyéb mintavétellel diagnosztizálható kórokozókat később taglaljuk. A szűrővizsgálatok elvégzésekor elsősorban gyorsteszteket javaslunk, amelynek több előnye is van. Szerológiai tesztet pl. abban az esetben javaslunk, ha a páciens már dokumentáltan átesett szifiliszes fertőzésen. Ilyen esetben a kórokozó ellen termelt ellenanyagok reaktív eredményt produkálnak a gyorsteszteknél. Kizárólag specifikus laboratóriumi tesztekkel lehet eldönteni, hogy csak egy korábbi fertőzés nyomait látjuk, vagy esetleg újrafertőződéssel (reinfekcióval) állunk szemben. Abban az esetben is szerológiai teszteket végzünk el, ha a páciensnek erre külön kérése van, illetőleg egyéb hivatalos eljárások (bizonyos ösztöndíjprogramok, vízumkérelem stb.) kapcsán van erre szükség.

Direkt mintavétel:

A kóroki diagnózis kritériuma a kórokozó mikrobiológiai módszerrel (tenyésztés, PCR) történő direkt kimutatása a beteg vizsgálati anyagából. A mintavétel csak az erre a célra rendszeresített, speciális mintavevővel (PCR mintavevő) történhet. A mintavétel elvégzése lehetőség szerint aktív panaszok mellett, legfeljebb 1 héten belül javasolt. Tünetmentes szűrővizsgálat céljából végzett mintavétel esetén is ez a vizsgálati mód javasolt. Gonorrhoea-gyanús tünetek kapcsán a tenyésztést is meg kell kísérelni.

A PCR vizsgálatok szenzitívebbek a tenyésztésnél és magas specificitásúak, magas szenzitivitású (>96%) tünetes és tünetmentes fertőzötteknél is. Tünetmentes hordozóknál elsősorban ez a vizsgálati eljárás javasolt, majd pozitív lelet esetén megkezdhető a kezelés.

A mintavétel történhet hüvelyből, urethrából (húgycső), pharynxból (torok), rectumból (végbél).

Férfi húgycső vizsgálati mintavétele előtt a betegnek a legalább 1 órával nem szabad vizelnie. A mintavételi asszisztens a vizsgálati mintavételi pálcát nagyon óvatosan kezeli.  1-2 másodpercig a húgycsőben a megfelelő mintavétel biztosítása érdekében használja az eszközt.

Tanácsadás:

Korábbi tapasztalatainknak megfelelően és a pácienseink igényeihez mérten különböző szűrővizsgálati csomagokat állítottunk össze.

A szűrés eredményéről gyorstesztek esetén 20 percen belül, egyéb vizsgálatok esetén 3-5 munkanapon belül írásban adunk laboratóriumi eredményt, melyben felhívjuk páciensünk figyelmét a kóros eredményekre és további kezelésre irányítjuk őket.

A tanácsadás minden szűrővizsgálatot megelőzően az adott területen nagy tapasztalattal rendelkező tanácsadó kolléga vezet. A segítő beszélgetés keretén belül, akár egy konkrét szexuális szituáció alapján kockázatértékelés történik, vagy személyre szabott szűrővizsgálati csomagokat ajánlunk fel.

Mindezek mellett az egyes szexuális úton terjedő fertőzések terjedéséről, azok megelőzéséről, tüneteiről nyújtunk információkat.

HIV-vel élőknek:

A HIV-vel való együttélés során a humán immundeficiencia vírus terápiája/elleni kezelése mellett kiemelten fontos, hogy megőrizzük az általános egészségi állapotunkat, és vannak egyéb teendők is, amelyeket megtehetünk annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a mentálhigiéné folyamatos ellenőrzése, a helyes és kiegyensúlyozott életvitel a mindennapokban a teljes értékű élet záloga. A lélekben egészséges egyénnek, illetve közösségnek nagyobb a teherbíró képessége is. A HIV-vel való együttélés nagy kihívásnak bizonyulhat, de ezt a harcot nem egyedül kell leküzdened! Támogatást kérhetsz az orvosodtól, vagy az egészségügyi dolgozóktól, illetve pszichés segítséget kaphatsz klinikai, vagy tanácsadó szakpszichológusoktól is, és sorstársi csoportokat is találsz, ahol ilyen problémákkal foglalkoznak.

A VD STI Szűrőállomás csapata kiemelt feladatának tekinti a HIV-vel élők támogatását és azt, hogy segítsen a HIV-vel élőknek állapotuk elfogadásában, az új kihívásokkal való megküzdésben.

Budapesten egy központi intézményben működik a HIV-fertőzés terápiájával/kezelésével kapcsolatos orvosi ellátás, de emellett három vidéki nagyváros kórházaiban is lehetőség van rendszeres ellenőrzésekre, vizsgálatokra, különös tekintettel a HIV-vel összefüggő opportunista fertőzésekre. A rendszeres ellenőrzések során a vírus kópiaszám és a CD4+ T-sejtszám meghatározás céljából fordulhatnak a regionális központokhoz, valamint a HIV-fertőzés kezelésére, azaz az antiretroviralis gyógyszerek beállítására és felírására a budapesti centrumon kívül a decentrumokban is van lehetőség. Az alábbiakban ezek elérhetőségeit közöljük:

BUDAPESTEN:

Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet
Szent László Kórház Telephely
Infektológiai Szakambulancia, HIV/AIDS ambulancia
Rendelési idő: munkanapokon 7 -11.00 óra között.
Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián (régi Gyáli út) 5-7. 15. épület
Tel.1: 06-1/455-8152; Tel.2.:06-1/455-8192

https://www.dpckorhaz.hu/szolgaltatasaink/jarobeteg-szakellatas/

VIDÉKEN:

Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK), Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet
Debreceni Infektológia szakambulancia HIV Decentrum

Ismert HIV pozitív betegek gondozása, terápiás ellátása – előzetes telefonos egyeztetés után.
Szakrendelésben részt vevő orvosok: Dr. Jancsik Viktor
Felnőtt immunológiai szakambulancia – A014. rendelő
Rendelési idő: szerda 07:30 – 12:00
Cím: 4031 Debrecen Bartók Béla út 2-26.
Kenézy Campus Infektológiai Klinika alagsor A014. ajtó
Közvetlen telefonszám: +36 52 511 859
Telefonszám: +36 20 620 7594
Honlap: https://klinikaikozpont.unideb.hu/clinic_finder/clinic/2969265

MISKOLC:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház

Infektológiai Járóbeteg Szakrendelés
Osztályvezető főorvos: Dr. Pap Tibor
Kezelőorvos: Dr. Csilek András szakorvos
Bejelentkezés: +36-46/555-645
Telefonszám: +36 46 555 666  /31342, /31343, /31344, /31345, /31350, /31353 mellék
Cím: 3529 Miskolc, Csabai k. 9-11. Infektológia Fsz.
Rendelési idő: hétköznaponként 08:00 – 14:00
Honlap: https://www.bazmkorhaz.hu/hirek/modern-hiv-terapia-videken-miskolcon-legkorszerubb-allamilag-finanszirozott-kezelest-kapjak

https://www.bazmkorhaz.hu/infektologiai-jarobeteg-szakrendeles

PÉCS:

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ
I.sz. Belgyógyászati Klinika
Infektológia (Trópusi betegségek) szakrendelés
Rákóczi úti telephely
7623 Pécs, Rákóczi út 2.
“A” épület fsz. 06-os rendelő
Tel.:536-000/33145
Előjegyzés: e-mailben: 1belidopontrakocziut@pte.hu
Telefonon, lehetőleg 12:30 és 15:30 között: +36 72/533-107
Személyesen, a betegirányító pultban dolgozó munkatársaknál: 08:00 és 15:30 között.
Rendelési idők:
Hétfő: 09:00-13:00 Dr. Péterfi Zoltán
Kedd:  09:00-13:00 Dr. Sipos Dávid
Szerda: 09:00-13:00 Dr. Kappéter Ágnes
Csütörtök: 09:00-13:00 Dr. Madarassi-Papp Edit
Péntek: 09:00-14:00 Dr. Péterfi Zoltán
Honlap: http://kk.pte.hu/hu/egyseg/almenu/260/413