+36 1 755 5133
Vascular Diagnostics STI Szűrőállomás

STI FertőzésekMajomhimlő vírus

https://sti.vdiagnostics.hu/wp-content/uploads/2022/08/virus-stock.jpg

A majomhimlő eredetileg állatról emberre terjedő fertőzés (zoonózis), mely 2022 májusáig Nyugat- és Közép-Afrikában cirkulált, továbbá időnként Afrikából behurcolt, sporadikus esetet jelentettek. 2022 májusától kezdődően megszaporodtak az afrikai utazáshoz nem köthető, főként szexuális úton, emberről emberre terjedő fertőzések szerte a világon, ami miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022 júliusában globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A majomhimlő fertőzött állat harapásával terjed emberre, emberről emberre történő átvitel szoros kontaktus során lehetséges: cseppfertőzéssel, testváladékokkal, a bőrelváltozással történt szoros kontaktus által, illetve a fertőző hólyagbennékkel/testváladékokkal kontaminált tárgyak közvetítésével. A 2022. évi járvány során a legjellemzőbb átviteli mód a szexuális kontaktus.  A fertőzés vonatkozásában rizikócsoportnak számít az MSM (homo-/biszexuális férfi) populáció.

A lappangási idő 5-21 nap, jellemző tünetek a fejfájás, izomfájdalom, hátfájdalom, láz, hidegrázás, nyirokcsomó megnagyobbodás, hólyagos bőrelváltozás – mely szexuális kontaktus esetén tipikusan az anogenitális régióban jelentkezik. A klinikai tünetek általában enyhék, a legtöbb beteg néhány hét alatt gyógyul, de előfordultak már súlyos idegrendszeri szövődménnyel és halállal végződő esetek is. A fertőzés terjedésének megelőzése céljából a majomhimlő fertőzötteknek a teljes gyógyulásig el kell különítenie magát, kerülni kell a kontaktust az immunkompromittált személyekkel és háziállatokkal. A majomhimlő fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknek 21 napig figyelniük kell a tünetek megjelenését, tartózkodniuk kell a szextől és a szoros kontaktustól, illetve a háziállatokkal való kapcsolattól.

Diagnosztika: a majomhimlő diagnózisa PCR vizsgálattal történik, a szexuális úton átvitt fertőzés korrekt diagnózisához legalább a következő 4 anatómiai helyről vett minta vizsgálata szükséges: torok, húgycső/hüvely, végbél, hólyagos bőrelváltozás (különböző stádiumban lévő hólyagok vizsgálata ajánlott). Javasolt továbbá vizelet és teljes vér/szérum, férfiak esetében ejakulátum vizsgálata is.