+36 1 755 5133
Vascular Diagnostics STI Szűrőállomás

STI FertőzésekHumán Papillomavírus (HPV)

https://sti.vdiagnostics.hu/wp-content/uploads/2022/08/virus-stock.jpg

A Humán Papillomavírus fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés: a szexuálisan aktív nők mintegy negyede fertőzött, férfiaknál ez az arány még magasabb. A vírus a nemiszerveken, szájüregben, illetve bőr felszínén is fertőzhet. A fertőzés az esetek többségében nem okoz tüneteket és magától meggyógyul, de okozhat nemiszervi szemölcsöket, illetve a HPV felelős a cervicalis daganatok döntő hányadának kialakulásáért (90% fölött).

Több, mint 200 különböző HPV törzs ismert, nemiszervi és anogenitalis szemölcsöket az alacsony rizikójú (Low Risk) törzsek okozzák, a magas rizikójú (High Risk) törzsek pedig a méhnyakrák és egyéb nemiszervi rák kialakulását okozhatják szeméremajkakon, a hüvelyben, a péniszen, a végbélnyílás környékén, valamint a szájüregben és a torokban. Mivel a méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a 15-44 éves nőknél Európában, ezért nagyon fontos védekezni ellene.

A védekezés eszközei az oltás és a rendszeres szűrés. A HPV oltás védelmet ad a leggyakoribb magas és alacsony kockázatú HPV fertőzések ellen nőknél és férfiaknál is, azonban nem az összes törzs ellen, ezért az oltás mellett is nagyon fontos a rendszeres szűrés. Rendszeres szűréssel időben azonosíthatók a magas kockázatú fertőzések, lehetővé téve az időben megkezdett kezelést, minimalizálva így a rosszindulatú daganatos elváltozás kialakulásának esélyét.

A szűrővizsgálatok között a citológiai és PCR vizsgálat mellet ma már a legmodernebb mRNS alapú molekuláris diagnosztikai teszt is elérhető, ami kifejezetten a magas rizikójú fertőzések szűrését és követését teszi lehetővé. Az Aptima hrHPV teszt a vírus onkoprotein gének aktivitásának kimutatásán alapul mRNS-ből, ami alapján a teszt megbízhatóan azonosítja a valóban szorosabb követést igénylő magasabb rizikójú HPV fertőzéseket.